" " " "
top of page

Het mooiste van Italië, Le Marche

Verdicchio en montepulciano

Le Marche is een regio aan de oostkant van Midden-Italië. Het wordt het gemakkelijkst geassocieerd met witte wijn uit de druivenrassen verdicchio, bianchello en passerina, evenals rode wijn op basis van montepulciano en sangiovese.

Waar ligt Le Marche?

Le Marche beslaat een ruwweg driehoekig gebied. De langere zijden worden gevormd door de Apennijnen in het westen en de Adriatische Zee in het oosten. Emilia-Romagna en Abruzzo zijn respectievelijk de aangrenzende regio's in het noorden en het zuiden en worden alleen door de Apennijnen van Umbrië gescheiden.

Het belang van wijnbouw in deze regio

Het is net die unieke ligging die ervoor zorgt dat er hier wijn kan worden geteeld. Door de invloeden van de Apennijnen, de Adriatische Zee en de rivieren in de regio (de Metauro, Potenza, Tronto en Nera) zijn er in Le Marche verschillende klimaten aan het werk. Daarom werken wijnproducenten in de regio in zowel warme als koele wijnbouwzones. Kalkrijke en kleibodems dragen bij aan het kenmerkende terroir en variëren afhankelijk van de kenmerkende topografie van de regio. Het resultaat? De karakteristieke verdicchio-druif, die zorgt voor die heerlijk typische wijnsmaak van Le Marche.

Le Marche, het nieuwe Toscane

De wijngaarden van Le Marche beslaan ongeveer 16.000 hectare en produceren jaarlijks bijna een miljoen hectoliter wijn. Het merendeel hiervan wordt verkocht als Vino di Tavola of onder de titel IGT Marche (Indicazione Geografica Tipica). 20 procent wordt verkocht onder de vijftien DOC- en vijf DOCG-titels van de regio. Dit is verre van de 40 procent die door Piemonte wordt behaald, maar aanzienlijk hoger dan in Sicilië en Calabrië, waar de DOC-wijn slechts 5 procent van de totale productie uitmaakt. Le Marche mag dus terecht zich betitelen als het nieuwe Toscane. Een authentiek stuk Italië met een rijke wijncultuur die een groot deel van de economische activiteit van de regio kenmerkt.

Proef de wijn van Le Marche bij J&W WINES

Als wijnspecialist heeft J&W WINES een ruim assortiment aan Italiaanse wijn uit deze streek. Onze wijn wordt geproduceerd in gereputeerde wijnhuizen als Viniventuri, Azienda Guerrieri, Terra di Serrapetrona, Coroncino en Le Cana. Maak kennis met ons aanbod en overtuig uzelf.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page